Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Bliskowschodni ryż z kurczakiem

Lubicie kebab? A co powiecie na zdrowszą jego formę, idealną dla kulturystów i samurajów? Inspirowane bliskim wschodem danie, pełne aromatów – idealne na obiad.

Mogą Ci się przydać:

Bliskowschodni ryż z kurczakiem

Lubicie kebab? A co powiecie na zdrowszą jego formę, idealną dla kulturystów i samurajów? Inspirowane bliskim wschodem danie, pełne aromatów – idealne na obiad.
Czas przygotowania15 mins
Czas gotowania1 hr
Czas całkowity1 hr 15 mins

Składniki

Marynata

  • 1 łyżeczka Suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka Mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka Mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka Mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka Wędzonej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki Soli
  • 1/2 łyżeczki Pieprzu cayenne

Ryż z kurczakiem

  • 1 kg Podudzi z kurczaka (z kością i ze skórą)
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki Ryżu basmati
  • 1,5 szklanki Domowego bulionu
  • 1,5 szklanki Wody
  • 4 Ziarenka kardamonu
  • 2 Listki laurowe
  • 1 łyżeczka Garam Masala (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka Soli
  • 2 Laski cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego)
  • 3 łyżeczka Rodzynek
  • Masło klarowane (do smażenia)

Instrukcje

  • Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny (najlepiej całą noc). Jeżeli mamy mało czasu możemy lekko naciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze głębiej.
  • Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna nie współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso z obu stron (najpierw stroną ze skórą), aż nabierze koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i garam masala.
  • Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez chwilę.
  • Przekładamy ryż z cebulą do brytfanki (pomiń jeśli od początku robiłaś/eś w brytfance). Zalewamy bulionem, wodą i dodajemy kardamon, liście laurowe, cynamon, rodzynki i sól. Następnie mieszamy wszystko razem i układamy kurczaka na górze.
  • Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij