Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Brudny “Ryż” z kalafiora

brudny ryż z kalafiora jednogarnkowe danie szybkie proste

Nie jestem pewny czy brudny Harry jadał brudny ryż, natomiast jestem pewny, że Ty musisz go spróbować. Pomysł na szybki obiad albo lunch do zapakowania w pudełko i odgrzania w pracy. Danie prosto z Nowego Orleanu, u mnie wersja low carb bo zwykle z rana w pracy jadam bardziej białkowo-tłuszczowe posiłki, ale jeśli ładujesz węgle to bez problemu podmień kalafiora na ryż.

Mogą Ci się przydać:

Brudny “Ryż” z kalafiora

Nie jestem pewny czy brudny Harry jadał brudny ryż, natomiast jestem pewny, że Ty musisz go spróbować. Pomysł na szybki obiad albo lunch do zapakowania w pudełko i odgrzania w pracy. Danie prosto z Nowego Orleanu, u mnie wersja low carb bo zwykle z rana w pracy jadam bardziej białkowo-tłuszczowe posiłki, ale jeśli ładujesz węgle to bez problemu podmień kalafiora na ryż.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas całkowity30 mins
Servings: 2

Składniki

  • 1 Kalafior Średni
  • 3 łodygi Selera naciowego
  • 1 Papryka zielona
  • 1 Cebula Średnia
  • 2 ząbki Czosnku
  • 250 g Chudego Mięsa mielonego wołowego
  • 250 g Wątróbki drobiowej (lub innej)
  • 1 łyżeczka Papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka Oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczka Bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki Sosu Chili Luisiana Gold (lub mniej jeśli nie lubisz ostrego)
  • 1 łyżeczka Sosu Worcestershire (omiń, jeśli stricte paleo)
  • Masło klarowane (do smażenia)
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Świeża natka pietruszki (do posypania)

Instrukcje

  • Kalafior obierz, podziel na mniejsze części i przy pomocy malaksera lub ręcznej tarki przygotuj z niego “ryż”.
  • Pokrój paprykę, cebulę, selera naciowego i wątróbkę w drobną kostkę.
  • Podsmaż warzywa na maśle klarowanym aż cebula się zeszkli.
  • Dodaj mięso mielone, wątróbkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż mięso zbrązowieje.
  • Dodaj przyprawy i smaż jeszcze razem przez chwilę żeby oddały swój aromat.
  • Dodaj kalafiora i duś wszystko razem pod przykryciem aż będzie miękki.
  • Podawaj od razu lub podziel na porcje, by zjeść potem.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij