Dziś mam dla Was pyszne bezglutenowe płatki śniadaniowe. Chrupiące, dużo zdrowsze i zawierające o wiele mniej cukru niż te, które znajdują się na sklepowych półkach. Chwila roboty, a efekt może Was bardzo zaskoczyć.
Mogą Ci się przydać:
Cynamonowe Płatki Śniadaniowe
Składniki
- 1 szklanka Wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki Ziaren słonecznika
- 1 łyżka Nasion Chia
- 2 łyżki Jagód Goji (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka Mielonego cynamonu
- 2 łyżki Syropu klonowego lub miodu (więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
- 1 Duże jajko
- 1 łyżka Oleju kokosowego (rozpuszczonego)
Instrukcje
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Suche składniki mieszamy w naczyniu malaksera. Dodajemy jajko, syrop klonowy i olej kokosowy i mieszamy aż wytworzy nam się ciasto.
- Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, wyciągamy na niego ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm.
- Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem dzielimy ciasto na płatki. Pieczemy przez 20-25 minut aż będą złote i chrupiące.
- Podajemy z ulubionym mlekiem i dodatkami. Możemy przygotować ich więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zamiast cynamonu możemy dać kakao by otrzymać czekoladową wersję.