W USA jednymi z moich ulubionych słodyczy były babeczki czekoladowe z masłem orzechowym Reese’s. Zainspirowany ich smakiem przygotowałem pudding chia o czekoladowo-orzechowym smaku i dużo zdrowszym składzie.
Mogą Ci się przydać:
Czekoladowo-orzechowy Pudding Chia
Składniki
- 8 łyżeczek Nasion chia
- 200 ml Mleczka kokosowego lub migdałowego
- 2 łyżeczki Kakao
- 1 łyżka Masła migdałowego (lub innego ulubionego masła orzechowego)
- 2 łyżeczki Erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 2 szczypty Soli
- 2 łyżeczki Ekstraktu waniliowego
- Orzechy (do podania)
- Gorzka czekolada (do podania)
Instrukcje
- W jednej misce mieszamy 4 łyżeczki nasion chia, kakao, 100 ml mleczka kokosowego, 1 łyżeczkę erytrytolu, jedną łyżeczkę ekstraktu waniliowego i szczyptę soli. W drugiej mieszamy 4 łyżeczki nasion chia, 100 ml mleczka kokosowego, masło migdałowe, 1 łyżeczkę erytrytolu, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i szczyptę soli. Jeżeli lubimy mocno słodkie desery można dać więcej słodzidła.
- Tak przygotowane mieszaniny odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Możemy przygotować je wieczorem i zjeść rano na śniadanie.
- Gdy nasz pudding stężeje wykładamy go do szklanki układając od dołu masę czekoladową, potem migdałową i na górę jeszcze raz czekoladową. Przystrajamy orzechami i kawałkiem gorzkiej czekolady.