Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Katsu Curry

Danie rodem z Japonii, spopularyzowane na wyspach brytyjskich przez jedną z sieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka.

Mogą Ci się przydać:

Katsu Curry

Danie rodem z Japoni, spopularyzowane na wyspach brytyjskich przez jedną z sieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka.
Czas przygotowania20 mins
Czas gotowania25 mins
Czas całkowity45 mins
Servings: 4

Składniki

  • 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka
  • 1/4 szklanki Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo)
  • 1 Jajko
  • 1/2 szklanki Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo)
  • 1 Cebula lub szalotka
  • 2 cm kawałek Imbiru
  • 2 ząbki Czosnku
  • 1 łyżka przyprawy Curry
  • 1 łyżeczka Kurkumy
  • 1/2 łyżeczki Płatków chilli (lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne)
  • 1 łyżka Miodu
  • 500 ml Domowego bulionu
  • 1 łyżka Koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki Octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych
  • Olej kokosowy (do smażenia)
  • Sól i pieprz (do smaku)

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minutach dodajemy do niej imbir i czosnek i smażymy kolejne 30 sekund uważając by czosnek się nie przypalił.
  • Dodajemy przyprawę curry, kurkumę, koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy bulion, miód oraz ocet i gotujemy przez kilka minut, aż sos się trochę zredukuje. Potem blendujemy wszystko na gładką masę i redukujemy dopóki sos nie osiągnie pożądanej konsystencji.
  • Mięso na kotlety rozbijamy (lub prosimy w sklepie mięsnym, by zrobili to za nas w maszynie zwanej steaker). Pomysł na panierkę został zainspirowany przepisem na schabowe z bloga Paleo Strefa Moniki Piaseckiej. Mięso przyprawione solą i pieprzem obtaczamy w mące z tapioki, następnie w rozbełtanym jajku, a potem w mące z manioku gari. Jeżeli nie jesteśmy paleo możemy zrobić zwykłą panierkę z mąki pszennej i bułki tartej lub panko (japońska bułka tarta, trochę grubsza niż zwykła).
  • Pieczemy przez ok. 20-25 minut, na ostatnie kilka włączamy termoobieg by były chrupiące. Ja dodatkowo dodałem warzywa posypane przyprawą curry. Jeżeli chcemy możemy je równie dobrze usmażyć zamiast upiec.
  • Kotleta kroimy w paski. Podajemy z klejącym ryżem i pieczonymi warzywami. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij