Ciekawy pomysł na szybkie danie prosto z Australii. Ja osobiście lubię je spożywać jako niskowęglowodanowe śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia i z różnymi dodatkami.
Mogą Ci się przydać:
Kiełbaski w sosie curry
Ciekawy pomysł na szybkie danie prosto z Australii. Ja osobiście lubię je spożywać jako niskowęglowodanowe śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia i z różnymi dodatkami.
Czas przygotowania5 mins
Czas gotowania10 mins
Czas całkowity15 mins
Składniki
- 500 g Kiełbasy (dobrej jakościowo)
- 200 ml Wody lub bulionu
- 2 łyżki Ketchupu Curry (lub więcej jeśli używasz wody zamiast bulionu)
- 1 Cebula
- 200 g Fasolki szparagowej lub groszku zielonego (mrożonego)
- 1 łyżka Przyprawy Curry
- Masło klarowane Ghee (do smażenia)
- Sól i pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka Mąki z Tapioki (płaska)
- 50 ml Wody (zimnej)
Instrukcje
- Kiełbaski pokrój nieduże kawałki o długości 3-4 cm. Podsmaż na odrobinie masła klarowanego, aż nabiorą koloru. Przełóż je na talerz.
- Na tłuszczu który się wytopił z kiełbasy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz fasolkę lub groszek przez kilka minut, aż się zeszklą.
- Dodaj przyprawę curry, ketchup, bulion lub wodę i wszystko razem wymieszaj.
- Wymieszaj mąkę z tapioki z zimną wodą w szklance i wlej na patelnie cały czas mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje dodaj kiełbaski i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj na stół.