Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Kładzione kluski z batatów ze smażonymi rydzami

Cóż może być bardziej jesiennego niż aromatyczne grzyby? Chyba nic, a podane w tej wersji z kładzionymi kluskami z batatów, mąki kasztanowej i ziemniaczanej tworzą przepyszne jesienne danie.

Kładzione kluski z batatów ze smażonymi rydzami

Cóż może być bardziej jesiennego niż aromatyczne grzyby? Chyba nic, a podane w tej wersji z kładzionymi kluskami z batatów, mąki kasztanowej i ziemniaczanej tworzą przepyszne jesienne danie.
Czas przygotowania30 mins
Czas gotowania30 mins
Czas całkowity1 hr

Składniki

Kluski kładzione

  • 1 Średni Batat
  • 1 szklanka Mąki kasztanowej
  • 3/4 szklanka Mąki ziemniaczanej
  • 1 Jajko
  • 1/2 łyżeczki Soli

Smażone Rydze

  • 500 g Rydzów lub innych grzybów
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Masło klarowane (do smażenia)
  • Natka pietruszki

Instrukcje

  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę, batata obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm. Do gotującej się wody wrzucamy batata i gotujemy aż będzie bardzo miękki. Odlewamy wodę i widelcem robimy z niego puree. Alternatywnie nakłuwamy skórkę batata i wkładamy go do kuchenki mikrofalowej na ok. 8 minut. Następnie przekrajamy go na pół i oddzielamy miąższ od skórki.
  • Studzimy nasze puree, dodajemy obie mąki, jajko i sól i mieszamy na gładkie ciasto (nie może być za bardzo klejące).
  • Wilgotną łyżką nabieramy odrobinę ciasta i “kładziemy” na wodę.
  • Gotujemy kluski aż wypłyną na powierzchnie następnie wyciągamy je łyżką cedzakową.

Smażone rydze

  • Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojone w paski rydze.
  • Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, a gdy się zeszkli dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Dodajemy przygotowane wcześniej kluski, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy razem przez kilka minut. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij