Cóż może być bardziej jesiennego niż aromatyczne grzyby? Chyba nic, a podane w tej wersji z kładzionymi kluskami z batatów, mąki kasztanowej i ziemniaczanej tworzą przepyszne jesienne danie.
Kładzione kluski z batatów ze smażonymi rydzami
Składniki
Kluski kładzione
- 1 Średni Batat
- 1 szklanka Mąki kasztanowej
- 3/4 szklanka Mąki ziemniaczanej
- 1 Jajko
- 1/2 łyżeczki Soli
Smażone Rydze
- 500 g Rydzów lub innych grzybów
- 1 Cebula
- 2 Ząbki czosnku
- Sól i pieprz (do smaku)
- Masło klarowane (do smażenia)
- Natka pietruszki
Instrukcje
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę, batata obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm. Do gotującej się wody wrzucamy batata i gotujemy aż będzie bardzo miękki. Odlewamy wodę i widelcem robimy z niego puree. Alternatywnie nakłuwamy skórkę batata i wkładamy go do kuchenki mikrofalowej na ok. 8 minut. Następnie przekrajamy go na pół i oddzielamy miąższ od skórki.
- Studzimy nasze puree, dodajemy obie mąki, jajko i sól i mieszamy na gładkie ciasto (nie może być za bardzo klejące).
- Wilgotną łyżką nabieramy odrobinę ciasta i “kładziemy” na wodę.
- Gotujemy kluski aż wypłyną na powierzchnie następnie wyciągamy je łyżką cedzakową.
Smażone rydze
- Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojone w paski rydze.
- Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, a gdy się zeszkli dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki.
- Dodajemy przygotowane wcześniej kluski, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy razem przez kilka minut. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu.