Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Krewetki w kokosowej panierce z sosem Sweet Chilli

Pracując w USA któregoś razu na imprezie firmowej podali krewetki w kokosowej panierce z sosem sweet chilli. To była miłość od pierwszego spróbowania do tego stopnia, że postanowiłem odtworzyć to danie w wersji Paleo.

Krewetki w kokosowej panierce z sosem Sweet Chilli

Pracując w USA któregoś razu na imprezie firmowej podali krewetki w kokosowej panierce z sosem sweet chilli. To była miłość od pierwszego spróbowania do tego stopnia, że postanowiłem odtworzyć to danie w wersji Paleo.
Czas przygotowania30 mins
Czas gotowania30 mins
Czas całkowity1 hr

Składniki

Sos Sweet Chilli

  • 70 ml octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka tapioki
  • sól, pieprz do smaku

Krewetki w kokosowej panierce

  • 400 g zblanszowanych krewetek
  • 4 łyżeczki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki tapioki
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 jajka
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz

Instrukcje

Sos Sweet Chilli

  • Papryczkę chilli rozkrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kosteczkę razem z imbirem i czosnkiem.
  • W małym garnku mieszamy wszystkie składniki oprócz tapioki i części wody. Podgrzewamy do zagotowania.
  • W kubku mieszamy tapiokę z resztą wody. Dodajemy mieszaninę do garnka i energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje.
  • Gotujemy przez chwilę następnie przelewamy do miseczki.

Krewetki w kokosowej panierce

  • Krewetki osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą i pieprzem.
  • W jednej misce roztrzepujemy jajka. W drugiej mąkę kokosową, tapiokę, wiórki, paprykę i czosnek. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni.
  • Krewetki zanurzamy w jajku, następnie w panierce. Możemy zrobić to podwójnie.
  • Smażymy z obu stron aż uzyskają złocisty kolor ok. 2-3 minut na stronie. Układamy na ręczniku papierowym by wchłonął nadmiar tłuszczu.
  • Serwujemy od razu z łódeczkami limonki i wcześniej przygotowanym sosem.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij