Pyszne, kruche ciasteczka, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Idealne, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Tylko pięć składników, które możesz mieć zawsze w swojej spiżarni ponieważ nie psują się szybko.
Mogą Ci się przydać:
Kruche ciasteczka sezamowe
Składniki
- 1 szklanka Mąki migdałowej
- 100 g Pasty sezamowej Tahini
- 3 łyżki Miodu
- 1/2 łyżeczki Soli
- Ziarna sezamu
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 150°C w opcji z termoobiegiem.
- Pogrzej tahini, miód i sól w garnku lub kuchence mikrofalowej, aż zrobią się płynne.
- Wymieszaj składniki z mąką migdałową.
- Używając łyżki weź porcję masy i uformuj ciasteczko o ok. 4 cm średnicy i 1 cm grubości.
- Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem wciśnij lekko środek i posyp ziarnami sezamu lekko je dociskając.
- Piecz przez 10 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozwól się ciastkom zarumienić przez kolejne 5-7 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia. Gorące będą miękkie, natomiast gdy ostygną staną się chrupiące.