Kuba to nie tylko cygara i drinki cuba libre, to także pyszna kuchnia. Dziś mam dla Was przepis na kubańską szarpaną wołowinę Ropa Vieja (czyt. Ropa Wieha). Wolnogotowana, rozpływająca się w ustach, świetna jako główne danie, ale również jako farsz do burrito czy taco.
Mogą Ci się przydać:
Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja
Składniki
- 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka)
- 3 Pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie)
- 1 Czerwona cebula
- 2 łyżeczki Koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki Pokrojonych papryczek Chipotle
- 5 ząbków Czosnku
- 2 łyżeczki Oregano
- 1 łyżeczka Mielonego kuminu
- 1 łyżka Octu Jabłkowego
- Natka kolendry
- Masło Klarowane (do smażenia)
- Sól i pieprz (do smaku)
Instrukcje
- Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbij przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią.
- Wyłóż mięso i czosnek na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru.
- Przełóż mięso do naczynia wolnowara. Czosnek po lekkim ostygnięciu obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój pomidory, papryczki Jalapeño i łodyżki kolendry (listki zostaw do przybrania).
- Dodaj wszystkie składniki do wolnowara i wymieszaj.
- Gotuj na ustawieniu LOW przez 8 godzin lub HIGH przez 4. Po tym czasie wyjmij kości (jeżeli mięso z nimi było) i rozszarp używając dwóch widelców.
kupiłam dzisiaj wołowinę.. robię!