Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja

ropa vieja szarpana wołowina wolnogotowana w wolnowarze szponder wołowy

Kuba to nie tylko cygara i drinki cuba libre, to także pyszna kuchnia. Dziś mam dla Was przepis na kubańską szarpaną wołowinę Ropa Vieja (czyt. Ropa Wieha). Wolnogotowana, rozpływająca się w ustach, świetna jako główne danie, ale również jako farsz do burrito czy taco.

Mogą Ci się przydać:

Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja

Kuba to nie tylko cygara i drinki cuba libre, to także pyszna kuchnia. Dziś mam dla Was przepis na kubańską szarpaną wołowinę Ropa Vieja (czyt. Ropa Wieha). Wolnogotowana, rozpływająca się w ustach, świetna jako główne danie, ale również jako farsz do burrito czy taco.
Czas przygotowania20 mins
Czas gotowania8 hrs
Czas całkowity8 hrs 20 mins

Składniki

  • 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka)
  • 3 Pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie)
  • 1 Czerwona cebula
  • 2 łyżeczki Koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki Pokrojonych papryczek Chipotle
  • 5 ząbków Czosnku
  • 2 łyżeczki Oregano
  • 1 łyżeczka Mielonego kuminu
  • 1 łyżka Octu Jabłkowego
  • Natka kolendry
  • Masło Klarowane (do smażenia)
  • Sól i pieprz (do smaku)

Instrukcje

  • Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbij przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią.
  • Wyłóż mięso i czosnek na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru.
  • Przełóż mięso do naczynia wolnowara. Czosnek po lekkim ostygnięciu obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój pomidory, papryczki Jalapeño i łodyżki kolendry (listki zostaw do przybrania).
  • Dodaj wszystkie składniki do wolnowara i wymieszaj.
  • Gotuj na ustawieniu LOW przez 8 godzin lub HIGH przez 4. Po tym czasie wyjmij kości (jeżeli mięso z nimi było) i rozszarp używając dwóch widelców.

Podziel się z innymi...

One Reply to “Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij