Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Kurczak a’la Tandoori

Banalnie prosty przepis na niesamowicie aromatycznego kurczaka w sosie z mleczka kokosowego i indyjskich przypraw.

To danie możesz wykonać na 3 sposoby – na patelni, w wolnowarze i w szybkowarze. Dodatkowo świetnie się mrozi przed ugotowaniem, więc możesz mieć przygotowaną porcję, którą wrzucisz do wolnowaru i obiad ugotuje się sam.

Mogą Ci się przydać:

Kurczak a’la Tandoori

Banalnie prosty przepis na niesamowicie aromatycznego kurczaka w sosie z mleczka kokosowego i indyjskich przypraw.
To danie możesz wykonać na 3 sposoby – na patelni, w wolnowarze i w szybkowarze. Dodatkowo świetnie się mrozi przed ugotowaniem, więc możesz mieć przygotowaną porcję, którą wrzucisz do wolnowaru i obiad ugotuje się sam.
Czas przygotowania5 mins
Czas gotowania20 mins
Czas marynowania30 mins
Czas całkowity25 mins
Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Indyjska

Składniki

  • 500 g Piersi z kurczaka
  • 1 szt. Mała Cebula
  • 2 łyżeczki Garam Masala
  • 1/2 łyżeczki Kurkumy
  • 1/2 łyżeczki Płatków chilli
  • 1 łyżeczka Mielonego Kminu Rzymskiego
  • 400 ml Mleka Kokosowego
  • 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz (lub po łyżeczce czosnku i imbiru granulowanego)
  • 2 łyżeczki Miodu lub Erytrytolu
  • Sól (do smaku)
  • Tłuszcz do smażenia (najlepiej Ghee)
  • Natka Kolendry (opcjonalnie)

Instrukcje

Przygotowanie na patelni

  • Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do niego przyprawy, wymieszaj i odstaw najlepiej na 30 minut lub dłużej.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż mięso i cebulę na dosyć dużym ogniu często mieszając przez kilka minut.
  • Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.
  • Opcjonalnie posyp kolendrą. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan lub zawinięte w tortille z dodatkami.

Mrożenie

  • Wymieszaj wszystkie składniki w torebce strunowej do mrożenia. Możesz przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Przygotowanie w wolnowarze

  • Rozmrożone lub surowe składniki dodaj do wolnowaru i gotuj przez 8 godzin w trybie low lub 4 godziny w trybie high.
  • Jeśli wrzucasz zamrożone gotuj przez 6 godzin w trybie high high.

Przygotowanie w szybkowarze

  • Dodaj wszystkie składniki do naczynia szybkowaru. Jeśli rozmrożone lub surowe gotuj przez 5 minut w wysokim ciśnieniu, a następnie 10 minut normalnie. Jeśli zamrożone gotuj 15 minut w wysokim ciśnieniu i potem znów 10 minut normalnie.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij