Pieczony Kurczak po marokańsku pełen aromatycznych przypraw. Niezbyt skomplikowane danie i ciekawy pomysł na pyszny obiad lub lunch do pracy.
Mogą Ci się przydać:
Kurczak po marokańsku
Pieczony Kurczak po marokańsku pełen aromatycznych przypraw. Niezbyt skomplikowane danie i ciekawy pomysł na pyszny obiad lub lunch do pracy.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania40 mins
Czas Marynowania30 mins
Czas całkowity50 mins
Składniki
- 500 g Mięsa z uda kurczaka
- 1/4 łyżeczki Kuminu
- 1/2 łyżeczki Słodkiej Papryki suszonej
- 1 łyżeczka Kurkumy mielonej (podzielone)
- 1 łyżka Płynnego Ghee
- 2 łyżka Oliwy (podzielone)
- 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz
- 1 Duża Cytryna
- 2 Cebule
- Ostry sos (do smaku)
- Sól i pieprz (do smaku)
- Natka kolendry
Instrukcje
- Wymieszaj kumin, słodką paprykę, połowę kurkumy z ostrym sosem (według upodobań ostrości), koncentratem czosnkowym, ghee i 1 łyżką oliwy na pastę.
- Natrzyj zrobioną pastą mięso i odstaw na 30 minut lub dłużej.
- Cebulę pokrój w ćwiartki. Odkrój 1/3 cytryny, a resztę pokrój w paski.
- Ułóż paski cytryny na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich połóż mięso. Obsyp pokrojoną cebulą i posiekaną natką kolendry.
- Oprósz solą i resztą kurkumy, a następnie skrop resztą oliwy.
- Piecz w temperaturze 200-220°C przez ok. 30-40 minut.