Jeżeli jesteście znudzeni zwykłym pieczonym kurczakiem to mam dziś dla Was coś ekstra. Kurczak w pomarańczowej glazurze z rozmarynem to zaskakująco pyszne połączenie i bardzo ciekawa odmiana tego obiadowego klasyka.
Mogą Ci się przydać:
Kurczak w pomarańczowej glazurze
Składniki
- 500 g Mięsa z kurczaka
- 1 łyżeczka Tymianku suszonego
- 1 łyżeczka Oregano suszonego
- 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz
- 1 Soczysta Pomarańcza (sok i skórka)
- 1 łyżeczka Świeżego Rozmarynu (posiekanego)
- 1 łyżka Miodu
- 1/4 szklanki Bulionu
- Sól i pieprz (do smaku)
- Ghee (do smażenia)
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Uda z kurczaka oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Odstaw na bok.
- W misce wymieszaj sok i skórkę z pomarańczy, posiekany rozmaryn, miód, bulion, szczyptę soli i pieprzu.
- Na patelni lub w brytfannie, którą można włożyć do piekarnika rozgrzej ghee. Podsmaż kurczaka na wysokim ogniu przez 2-3 minuty na stronie, zaczynając od strony ze skórą. Zdejmij z patelni.
- Do patelni dodaj łyżeczkę koncentratu czosnkowego i podsmaż przez 30 sek. cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.
- Wlej zawartość miseczki na patelnię i duś przez kilka minut aż się lekko zredukuje i zagęści.
- Ułóż kurczaka z powrotem na patelni i wstaw do piekarnika.
- Piecz odkryte przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu oblej mięso glazurą, która się wytworzyła w trakcie pieczenia na patelni.