Prosty przepis na kurczaka w sosie a’la Barbecue, do którego potrzeba tylko kilka składników. Dzięki pół produktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości.
Mogą Ci się przydać:
Kurczak w sosie BBQ
Składniki
- 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka)
- 30 ml Octu jabłkowego
- 1 łyżeczka Pikantnej musztardy np. Hotz
- 100 ml Ketchupu Hotz bez cukru
- 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz
- 1 łyżka Miodu
- 1/2 łyżeczki Papryki Wędzonej
- Sól i pieprz (do smaku)
- 1 łyżka Oliwy
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje.
- W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też zamrozić część kurczaka w marynacie na inną okazję.
- Piecz przez 40 minut, a następnie na ostatnie 10 posmaruj kurczaka resztą marynaty i włącz termoobieg lub zwiększ temperaturę, by się skarmelizowała.