15 minut przygotowań i zdrowy obiad, który ugotuje się sam. Czego chcieć więcej? Kurczak z patelni w greckim stylu z ryżem to smaczne danie, które przygotujecie używając tylko jednego naczynia, dzięki czemu będziecie mieć więcej czasu na poobiednie przyjemności.
Mogą Ci się przydać:
Kurczak z patelni po grecku
Składniki
- 2 kg Mięsa z kurczaka (pałki, podudzia)
- 2 Cytryny
- 2 łyżeczki Oregano Suszonego
- 1/2 łyżeczki Koncentratu czosnkowego Hotz
- 1 łyżka Oliwy z oliwek
- 200 g Ryżu Basmati (suchego)
- 1 Cebula Mała
- 350 ml Wody lub bulionu (circa about)
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
- Masło klarowane (do smażenia)
Instrukcje
- Wymieszaj sok i startą skórkę z cytryn razem z oliwą, koncentratem czosnkowym, 1 łyżeczką oregano i zamarynuj w tym mięso od 20 minut do 12 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 180° Na patelni, którą możesz włożyć do piekarnika lub w brytfannie rozgrzej masło klarowane i przesmaż kurczaka przez kilka minut z obu stron aż się zarumieni (nie musi być ugotowany w środku). W międzyczasie posiekaj cebulę.
- Zdejmij kurczaka z patelni, dodaj cebulę i podsmaż, aż trochę zmięknie i się zeszkli. Dodaj ryż i smaż razem przez chwilę.
- Na patelnię wlej wodę lub bulion oraz resztki marynaty, w których był kurczak, oregano, sól, pieprz i wymieszaj. Ułóż mięso na górze, a na mięsie grubo pokrojone plastry cytryny i przykryj pokrywką.
- Piecz przez około 45-50 minut, aż ryż wchłonie płyn, a kurczak się upiecze.
- Posyp z góry posiekaną natką pietruszki i czym prędzej podaj na stół.