Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Kurczak z sosem z grillowanej papryki

Czasami bywa tak, że warto jest pójść o krok dalej, zrobić coś ekstra. Tak jest w przypadku tego dania, a mianowicie sosu. Owszem mogłem zblendować podsmażoną paprykę z resztą przypraw i otrzymać sos. Jednak nie byłoby to już to samo. Cukry, które skarmelizują się podczas grillowania nadadzą mu pyszny, lekko słodkawy posmak. Ale co ja Wam będę mówił, zróbcie go i przekonajcie się sami.

Mogą Ci się przydać:

Kurczak z sosem z grillowanej papryki

Czasami bywa tak, że warto jest pójść o krok dalej, zrobić coś ekstra. Tak jest w przypadku tego dania, a mianowicie sosu. Owszem mogłem zblendować podsmażoną paprykę z resztą przypraw i otrzymać sos. Jednak nie byłoby to już to samo. Cukry, które skarmelizują się podczas grillowania nadadzą mu pyszny, lekko słodkawy posmak. Ale co ja Wam będę mówił, zróbcie go i przekonajcie się sami.
Czas przygotowania20 mins
Czas gotowania35 mins
Czas całkowity55 mins
Servings: 2

Składniki

  • 200 g Komosy ryżowej

Kurczak

  • 400 g Fileta z kurczaka
  • 2 ząbki Czosnku
  • 1/2 łyżeczki Musztardy Dijon
  • 1 łyżka Oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki Miodu
  • Sól i pieprz

Sos paprykowy

  • 2 Papryki czerwone
  • 2 ząbki Czosnku
  • 1/2 łyżeczki Kuminu Mielonego
  • 2 łyżka Soku z cytryny
  • 3 łyżki Ziaren słonecznika
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Instrukcje

  • Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego resztę składników marynaty i marynuj w nich kurczaka minimum 30 min. Rozpal grilla lub włącz piekarnik i ustaw na 220°C.
  • W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu pamiętając by najpierw ją przepłukać w zimnej wodzie.
  • Paprykę pokrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj lekko oliwą.
  • Paprykę piecz, przez ok. 20-25 min. aż skórka się przypali i zmarszczy.
  • Następnie przełóż ją do miski i przykryj talerzem, by mogła się spocić. Odstaw na ok. 10 min. aż trochę ostygnie.
  • Zdejmij spaloną skórę z papryki (powinna bardzo łatwo odchodzić), przełóż ją do malaksera.
  • Dodaj resztę składników sosu. Zblenduj na gładką masę.
  • Wyjmij kurczaka z marynaty, możesz usmażyć go na grillu lub upiec w piekarniku (ok. 15-20 min). Ja swojego usmażyłem na grillu elektrycznym.
  • Komosę i kurczaka wyłóż na talerz następnie polej wszystko sosem i dodaj swoje ulubione dodatki.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij