Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Meksykańskie Carnitas

Carnitas po hiszpańsku oznacza tyle co “małe mięska” i jest to po prostu szarpana wieprzowina, którą podpiekamy w gorącym piekarniku by zrobiła się chrupiąca. To nieodzowny składnik dań takich jak burrito czy tacos.

Meksykańskie Carnitas

Carnitas po hiszpańsku oznacza tyle co “małe mięska” i jest to po prostu szarpana wieprzowina, którą podpiekamy w gorącym piekarniku by zrobiła się chrupiąca. To nieodzowny składnik dań takich jak burrito czy tacos.
Czas przygotowania5 mins
Czas gotowania8 hrs
Czas całkowity8 hrs 5 mins

Składniki

  • 1000 g Mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 3 łyżeczki Kuminu
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka Wędzonego mielonego chipotle (lub zwykłego chilli)
  • 1 Pomarańcza
  • 1 Limonka
  • 4 Ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Soli
  • 1/2 łyżeczki Pieprzu

Instrukcje

  • Przygotowujemy marynatę: pomarańcze i limonkę dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do tego resztę przypraw i nacieramy mięso.
  • Mięso marynujemy przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Następnie wkładamy do wolnowaru i gotujemy przez 8 godzin w trybie low lub 4 godziny w trybie high.
  • Rozszarpujemy mięso dwoma widelcami i mieszamy z sokami, które puściło. Rozkładamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku na górnej półce w temperaturze 250°C przez kilka minut aż mięso się zarumieni.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij