Macie ochotę na zdrowe nuggetsy? Meksykańskie nuggetsy z batatów i mielonego mięsa to ciekawa propozycja na imprezę jako tzw. finger food. Wystarczy zrobić je trochę mniejsze i wbić w nie wykałaczki i podać z ulubionymi sosami. Dodatkowo dobrze się mrożą. Alternatywa dla tradycyjnych mielonych.
Mogą Ci się przydać:
Meksykańskie nuggetsy
Składniki
- 250 g Mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 1 Batat Średni
- 1 Czerwona cebula Mała
- Natka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Suszonego oregano
- 2 łyżeczki Mielonego kuminu
- 1 łyżeczka Suszonego Jalapeno
- 1 łyżeczka Wędzonej papryki
- 2 łyżki Oliwy z oliwek
- 2 łyżki Mąki kokosowej
- 20 ml Soku z limonki
- Sól i pieprz (do smaku)
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzej do 200° C.
- Batata obierz i starkuj używając tarki, malaksera lub szatkownicy. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj natkę kolendry.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Uformuj kotlety wielkości piłki golfowej, następnie lekko je rozpłaszcz i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 25-30 minut przewracając je raz w trakcie pieczenia. Podawaj np. z meksykańskimi salsami z tego przepisu
ten przepis jest genialny/ plus sos jogurtowo-miętowy/ hummus 😉