Meksykańska kuchnia kojarzy nam się w Polsce głównie z Chilli con carne, fasolą i kukurydzą. A szkoda bo ma dużo więcej do zaoferowania. Dziś przedstawiam Wam przepis na dwie proste i świeże salsy, które sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Jedna pikantna, druga łagodna. Guacamole to była moja miłość od pierwszego spróbowania, a dzięki Pico de Gallo zasmakowały mi pomidory, których nigdy nie lubiłem.
Meksykańskie salsy
Składniki
Guacamole
- 1 Awokado
- 1/2 Limonki
- 1 Mała czerwona cebula
- 1/2 Pęczka kolendry
- Sól i pieprz
- 1 łyżka Oleju MCT (opcjonalnie)
Pico de Gallo
- 1 Pomidor
- 1/2 Limonki
- 1 Mała czerwona cebula
- 1/2 Pęczka kolendry
- 1/2 łyżeczki Kruszonego suszonego Jalapeño (lub 1 łyżeczka marynowanego albo świeżego)
- Sól i pieprz
Instrukcje
Guacamole
- Wybieramy miąższ awokado ze skórki i ugniatamy go w misce. Czerwoną cebulę kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do awokado razem z sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i olejem MCT. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pico de Gallo
- Pomidora kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy sok z limonki, jalapeño i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Salsy możemy podawać z nachosami lub innymi chipsami, jako dodatek do tacos, burritos czy różnego rodzaju mięs. Jeżeli potrzebujesz przygotować więcej, po prostu pomnóż składniki.