Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Meksykańskie salsy

Meksykańska kuchnia kojarzy nam się w Polsce głównie z Chilli con carne, fasolą i kukurydzą. A szkoda bo ma dużo więcej do zaoferowania. Dziś przedstawiam Wam przepis na dwie proste i świeże salsy, które sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Jedna pikantna, druga łagodna. Guacamole to była moja miłość od pierwszego spróbowania, a dzięki Pico de Gallo zasmakowały mi pomidory, których nigdy nie lubiłem.

Meksykańskie salsy

Meksykańska kuchnia kojarzy nam się w Polsce głównie z Chilli con carne, fasolą i kukurydzą. A szkoda bo ma dużo więcej do zaoferowania. Dziś przedstawiam Wam przepis na dwie proste i świeże salsy, które sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Jedna pikantna, druga łagodna. Guacamole to była moja miłość od pierwszego spróbowania, a dzięki Pico de Gallo zasmakowały mi pomidory, których nigdy nie lubiłem.
Czas przygotowania10 mins
Czas całkowity10 mins

Składniki

Guacamole

  • 1 Awokado
  • 1/2 Limonki
  • 1 Mała czerwona cebula
  • 1/2 Pęczka kolendry
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka Oleju MCT (opcjonalnie)

Pico de Gallo

  • 1 Pomidor
  • 1/2 Limonki
  • 1 Mała czerwona cebula
  • 1/2 Pęczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki Kruszonego suszonego Jalapeño (lub 1 łyżeczka marynowanego albo świeżego)
  • Sól i pieprz

Instrukcje

Guacamole

  • Wybieramy miąższ awokado ze skórki i ugniatamy go w misce. Czerwoną cebulę kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do awokado razem z sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i olejem MCT. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pico de Gallo

  • Pomidora kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy sok z limonki, jalapeño i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Salsy możemy podawać z nachosami lub innymi chipsami, jako dodatek do tacos, burritos czy różnego rodzaju mięs. Jeżeli potrzebujesz przygotować więcej, po prostu pomnóż składniki.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij