Wykorzystując sezon na przepyszne brzoskwinie przygotowałem banalnie prosty i szybki przepis na mini koblerki brzoskwiniowe. Bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, słodzone miodem i cukrem kokosowym. Idealne dla osób z nadwrażliwościami czy jako przekąska potreningowa.
Mogą Ci się przydać:
Mini Koblerki Brzoskwiniowe
Składniki
- 3 Brzoskwinie
- 2 łyżki Miodu
- 1/4 szklanki Mąki z tapioki
- 1/4 szklanki Mąki z migdałów ziemnych
- Szczypta soli
- 1/4 łyżeczki Sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki Oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka Cynamonu Mielonego
- 1 łyżka Cukru kokosowego
Instrukcje
- Brzoskwinie obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je do garnka razem z odrobiną wody i miodem. Gotuj przez kilka minut, aż owoce zmiękną. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem.
- Zrób kruszonkę mieszając resztę składników w misce. Do przepisu wykorzystałem mąkę z migdałów ziemnych, które wbrew ich nazwie nie są orzechami. Są one doskonałe źródło błonnika, witamin E i C, potasu, magnezu. Korzystnie wpływają na proces trawienia, stanowią pożywkę dla bakterii kolonizujących układ pokarmowy.
- Przełóż owoce do foremek, następnie posyp kruszonką.
- Piecz przez 20-25 min., aż kruszonka się zarumieni, a nadzienie zacznie bulgotać.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie skomponuje się również z lodami.