Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Pikantne skrzydełka w sosie masala

pikantne skrzydełka w sosie masala z kurczaka paleo skrzydła z kury

Lubię pikantne dania ale takie, gdzie ostrość nie dominuje nad innymi smakami, a fajnie szczypie w usta i lekko podrażnia nasze kubki smakowe. I to jest właśnie jedno z tych dań. Pikantne skrzydełka w sosie masala z indyjską nutą. Świetna i tania potrawa na przykład na imprezę, czy jako lunch do pracy.

Mogą Ci się przydać:

Pikantne skrzydełka w sosie masala

Lubię pikantne dania ale takie, gdzie ostrość nie dominuje nad innymi smakami, a fajnie szczypie w usta i lekko podrażnia nasze kubki smakowe. I to jest właśnie jedno z tych dań. Pikantne skrzydełka w sosie masala z indyjską nutą. Świetna i tania potrawa na przykład na imprezę, czy jako lunch do pracy.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania30 mins
Czas marynowania2 hrs
Czas całkowity40 mins
Rodzaj: Danie główne, Przekąska, Przystawka
Kuchnia: Indyjska

Składniki

  • 1 kg Skrzydełek z kurczaka (z uciętymi lotkami)
  • 50 ml Sosu sojowego (lub aminokwasów kokosowych)
  • 3 łyżeczki Koncentratu czosnkowego Hotz
  • 1 łyżeczka Koncentratu chili Hotz
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 1 łyżka Ketchupu Curry Hotz
  • 1 łyżeczka Mąki z tapioki
  • 1 Soczysta pomarańcza
  • Tłuszcz do smażenia (np. ghee)
  • Cebula dymka
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Natka kolendry (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Ze skrzydełek utnij lotki i podziel je na pół. W misce wymieszaj 25 ml sosu sojowego z 1,5 łyżeczki koncentratu czosnkowego, dodaj skrzydełka i obtocz je w marynacie. Odstaw na minumum 2 godziny, a nawet całą noc.
    pikantne skrzydełka z kurczaka marynata z sosu sojowego i czosnku
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C na opcji z termoobiegiem.
  • Ułóż skrzydełka na kratce grillowej, a pod spodem podłóż blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem (nie będzie trzeba jej czyścić).
  • Piecz przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Po wstawieniu skrzydełek na patelni na małym-średnim ogniu rozgrzej odrobinę tłuszczu i dodaj koncentraty czosnkowy i chili oraz przyprawę garam masala i smaż razem przez ok. 2 minuty.
  • Następnie dodaj ketchup, resztę sosu sojowego i pokrojoną cebulę dymkę. Wymieszaj i całość smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki (w razie potrzeby dolej wody, tak żeby mieć ok. 1/3 szklanki), wsyp mąkę z tapioki i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj zawartość szklanki do sosu cały czas mieszając, by się zagęścił i nie powstały w nim grudki.
  • Upieczone skrzydełka przełóż na patelnię i obtocz je w sosie.
  • Podawaj natychmiast posypane szczypiorkiem lub natką kolendry, a jeżeli przygotowujesz je wcześniej to przed podaniem zapiecz chwilę w piekarniku, aż będą gorące.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij