Zadzwoń +48 609 256 127
Darmowa dostawa od 150 zł

Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem

pulpeciki z rozmarynem i czosnkiem bezglutenowe bez glutenu paleo keto

Dziś na obiad przygotowałem przepyszne rustykalne pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem. Akurat pod ręką miałem mięso wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina.

Mogą Ci się przydać:

Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem

Dziś na obiad przygotowałem przepyszne rustykalne pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem. Akurat pod ręką miałem mięso wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania1 hr 15 mins
Czas całkowity1 hr 25 mins
Servings: 4

Składniki

  • 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina)
  • 1,5 Główki czosnku (1 cała plus 6 ząbków)
  • 1 łyżka Sosu Worcestershire (pomiń jeśli stricte Paleo)
  • 1 Cebula Mała
  • 1 łyżka Mąki z migdałów lub migdałów ziemnych
  • 1 Jajko
  • Gałązki świeżego rozmarynu
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Instrukcje

  • Odpal piekarnik niech się nagrzewa. Obetnij z góry główkę czosnku, polej lekko oliwą, zawiń w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut.
  • Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Oberwij trochę listków rozmarynu z gałązki i drobno posiekaj (tak, żeby mieć około łyżeczki).
  • Gdy czosnek się upiecze i trochę ostygnie rozwiń go z folii i wyciśnij ząbki i nożem utrzyj je na puree (możesz go lekko posolić, wtedy będzie łatwiej). Do przepisu weź połowę masy, a resztę zostaw sobie do czego innego, może postać kilka dni w lodówce.
  • Dobrze wymieszaj wszystkie składniki (oprócz surowego czosnku i gałązki rozmarynu). Mąka z migdałów ziemnych, którą użyłem to doskonałe źródło błonnika, witamin E i C, potasu, magnezu. Korzystnie wpływa na proces trawienia, zawiera skrobię oporną, która stanowi pożywkę dla bakterii kolonizujących układ pokarmowy.
  • Uformuj pulpeciki i ułóż je na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne. Pomiędzy nie powtykaj ząbki czosnku, następnie ułóż na i obok resztę rozmarynu.
  • Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową (matową stroną do góry) i piecz w temperaturze 180°C przez pół godziny, następnie odkryj i piecz jeszcze przez 15 minut z termoobiegiem.

Podziel się z innymi...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej

Przez korzystanie ze strony Oslov. wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Strony Oslov.

Zamknij