Dziś na obiad przygotowałem przepyszne rustykalne pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem. Akurat pod ręką miałem mięso wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina.
Mogą Ci się przydać:
Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem
Składniki
- 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina)
- 1,5 Główki czosnku (1 cała plus 6 ząbków)
- 1 łyżka Sosu Worcestershire (pomiń jeśli stricte Paleo)
- 1 Cebula Mała
- 1 łyżka Mąki z migdałów lub migdałów ziemnych
- 1 Jajko
- Gałązki świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
Instrukcje
- Odpal piekarnik niech się nagrzewa. Obetnij z góry główkę czosnku, polej lekko oliwą, zawiń w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut.
- Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Oberwij trochę listków rozmarynu z gałązki i drobno posiekaj (tak, żeby mieć około łyżeczki).
- Gdy czosnek się upiecze i trochę ostygnie rozwiń go z folii i wyciśnij ząbki i nożem utrzyj je na puree (możesz go lekko posolić, wtedy będzie łatwiej). Do przepisu weź połowę masy, a resztę zostaw sobie do czego innego, może postać kilka dni w lodówce.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki (oprócz surowego czosnku i gałązki rozmarynu). Mąka z migdałów ziemnych, którą użyłem to doskonałe źródło błonnika, witamin E i C, potasu, magnezu. Korzystnie wpływa na proces trawienia, zawiera skrobię oporną, która stanowi pożywkę dla bakterii kolonizujących układ pokarmowy.
- Uformuj pulpeciki i ułóż je na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne. Pomiędzy nie powtykaj ząbki czosnku, następnie ułóż na i obok resztę rozmarynu.
- Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową (matową stroną do góry) i piecz w temperaturze 180°C przez pół godziny, następnie odkryj i piecz jeszcze przez 15 minut z termoobiegiem.