Print

Kurczak Fricassee

Podobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa.
Course Danie główne
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes

Ingredients

  • 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka
  • 2 szt. Marchewki
  • 4 łodygi Selera Naciowego
  • 1 szt. Cebuli
  • 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego
  • 2 szt. Liści Laurowych
  • 1 łyżeczka Suszonego Oregano
  • 1 łyżeczka Mielonego Kuminu
  • 1 łyżka Ghee
  • 1/2 szklanki Domowego bulionu (lub z ekologicznej kostki)
  • Szczypiorek (do podania)
  • Sól i pieprz (do smaku)

Instructions

  • Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach ok. 0,5 cm
  • Na patelni rozgrzej połowę ghee, dodaj pokrojone warzywa wraz z koncentratem czosnkowym i liśćmi laurowymi. Duś przez 5-8 minut, aż zmiękną.
    kurczak fricassee danie z kurczaka potrawka gulasz koncentrat czosnkowy hotz czosnek
  • Zdejmij warzywa z patelni, rozgrzej resztę ghee i dodaj kurczaka wraz z solą, pieprzem, kuminem i oregano. Smaż przez kilka minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru i nie będzie surowy.
  • W międzyczasie zblenduj około połowę warzyw z bulionem.
  • Dodaj pokrojone i zblendowane warzywa do mięsa.
  • Duś całość pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. Jeżeli będzie bardzo wodniste, to odparuj sos bez przykrywki kolejne kilka minut.
  • Dopraw do smaku jeśli potrzeba, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.