Zazwyczaj śniadania jadam w wersji białkowo-tłuszczowej, jednak gdy mam trochę więcej czasu w weekend i zaplanowany trening to lubię zaszaleć i powcinać węgle na śniadanie. Pozostając w jesiennym klimacie mam dla was przepis na zapiekankę z jabłka i batata na słodko. Świetna na ciepło i na zimno. Koniecznie spróbujcie z Waszym ulubionym masłem orzechowym.
Mogą Ci się przydać:
Zapiekanka śniadaniowa
Składniki
- 1 Batat Średni
- 1 Jabłko
- 2 Jajka
- 1 łyżeczka Cynamonu
- 1/2 cup Mleka kokosowego
- Garść Rodzynek
- Olej kokosowy (do smażenia)
- Szczypta Soli
- Masło orzechowe (opcjonalnie)
Instrukcje
- Obierz batata i jabłko i zetrzyj w robocie kuchennym lub na tarce. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i podsmaż jabłko z batatem przez ok. 10 minut. Dodaj cynamon, sól i rodzynki, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- W misce rozbełtaj jajka z mlekiem kokosowym. Wylej na patelnie z batatem i jabłkiem i szybko wymieszaj.
- Jeżeli możesz zapiekać w Twojej patelni to włóż od razu do piekarnika. Jeżeli nie, to przełóż do foremki lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem kokosowym i zapiecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie.
- Podawaj z pokrojonymi orzechami lub ulubionym masłem orzechowym.